onsdag 31 oktober 2012

Summering av fiskeåret 2012

Tja!

Nu börjar året gå mot sitt slut, nåja det är två månader kvar men ändå, så jag tänkte summera mitt fiskeår. Då jag kommer att lägga mycket tid på jobb och högskolan framöver så tror jag inte det kommer ske några stordåd innan året slut.

Först och främst kanske man ska se vad jag hade för mål inför årets start.

  • Gädda, fisk över 10 helst 12 kg.
  • Sarv, regga
  • Id, 2,5 kg
  • Färna, 2,4 kg
  • Karp, 10 kg
  • Skrubba, regga
  • Ruda, nytt PB (PB inför 2012, 1660 gram)
  • Ål, nytt PB (PB inför 2012, 1300 gram)
Året började relativt trögt med ett fåtal gäddor under tio kilo. Men en dag i mars så satt äntligen en fin firre. En bra gädda som tyngde vågen till 12,1 kilo var resultatet och därmed så kryssades gäddan av.



Sedan dröjde det inte länge förrän nästa regga och denna gång ett nytt PB uppenbarade sig. Denna gång var det en sarv som behagade dyka upp på min mäskplats och ha den goda smaken att tugga på min krok:) Denna härliga guldfisk vägde 1360 gram, vilket var ett helt otroligt nytt PB för mig. Tyvärr blev bilderna på fisken inte bra men jag fick till någon skaplig dock.



                                          Pb-sarven. Inga toppenbilder men ändå.

Id - ska vi inte tala om (då det gick åt h-vete!)

Senare under våren fiskades det rätt flitigt efter färna, men jag har även lagt något pass nu under hösten. Ett gäng fina fiskar mellan 2100-2300 gram blev det och dessa hade bra längd men ingen omkrets att tala om. Vi, jag och mina fiskekamrater, träffade tyvärr fel med nån vecka på våren och de flesta var redan utlekta. Så kontentan är att målet inte uppfylldes, men bra lärdomar inför nästa år införskaffades. Jag är nöjd ändå då jag fick fina fighter och fiskar:)

                                          Inte en av de största färnorna men en trevlig fighter!

Karpfisket har varit upp och ner i år. Sett till både mängd- och storleksmässigt har jag aldrig haft ett bättre år. Dock så känner jag att jag har fiskat denna underbara fiskart alldeles för lite. Jag lyckades skrapa ihop ett nytt PB fyra ggr under året och numera är mitt PB 11320 gram. Så målet är uppnått med råge och det kommer mer nästa år (förhoppningsvis)!

 

Skrubba; kommer förhoppningsvis upp någon fin innan året är slut. Men om det blir en regga, nja vi får se.

Ruda- och ålfisket ska vi inte tala om. en total katastrof. En ål och zero ruda. Får trösta mig med att jag inte lade ner alltför många pass...

Så det var vad året bjudit än så länge. Får väl hoppas på att man skräller in någon rackare innan årets slut:) Annars tänkte jag mest köra lite plattisfiske varvat med turbåtsfiske (torsk och julesillen måste komma upp). Kanske bestämmer mig för att jigga lite borre eller fluga båge nån helg med, vi får se.

Hell ya!


måndag 8 oktober 2012

Lite höstfärna

Tja,

Har varit ute och fiskat lite färna de två senaste helgerna. Inga heldagssatsningar precis, utan lite lagom långa turer.

Provade ett nytt ställe som jag har fått nys om. Detta ställe visade sig vara en trevlig bekantskap då jag fick tre fina färnor, med två skapliga toppar som dock var slanka. Den största var 58 cm lång men hade obefintligt hull vilket gjorde att den "bara" förmådde att tynga vågen till 2160 gram. Däremot ser jag fram emot att nöta här till våren.

Sättet som jag fiskade på skiljde sig från det sätt jag brukar fiska färna på. Jag är normalt sett inte mycket för att bottenmeta dem, utan jag gillar frilina och trotting för att lura dem. Men då varken fisken eller platsen medgav någon av dessa metoderna på ett tillfredsställande sätt så köra jag bottenmete. Jag fiskade med ett väldigt lätt förtyngt tackel. Bara cirka 7 gram, detta ger en presentation där betet "hoppar" (driftar eller vad man vill kalla det) längs botten, med brutala hugg som följd. Ett av huggen visade sig i form av att spöet bokstavligen höll på att ryckas ner från min bakstick, således lätt att skilja hugg från de indikationer som betets "hoppande"ger på quivertippen. Jag funderar stark på att prova ett pass där i vinter (om den blir mild) med nämnda metod och hemmagjord ostpasta (efter inspiration av de engelska gurusen).

Lite inspiration, http://www.youtube.com/watch?v=o73cnQAl-zs&feature=related


Betena som min fiskar föll för var räka resp. bröd, så inga direkta revolutionerande beten här alltså:)

lite bilder på firrarna:





Hell ya!