fredag 14 mars 2014

Gäddtafsar och wire

Tjena!

Jag och min kompis Artur har tröttnat lite på kinkade tafsar och sökt av marknaden på olika alternativ till de material vi använt hitintills.

Darts 19-strand












Ett material som jag har testat till mete efter gädda, både bottenmete och flötmete. Jag tycker denna vajer är lätthanterlig och följsam. Den är lätt att göra tafsar av. Antigen har jag tvinnat den eller använt crimps för att lås den när fäst krokar eller lekande etc. Den kinkar absolut inte lika lätt som Drennan Esox Super 7 Pike Wire. Det negativa med den är att den lätt fransar sig i ändarna. Detta är störande vid tafstillverkning med crimps då det kan vara svårt att få vajern igenom crimpsen. Men detta är i sammanhanget att betrakta som ett mindre problem. Hållbarheten är god. Jag har inte någonsin lyckats dra sönder vajern, detta trots bastanta bottennapp. Inte heller med en riktigt nött vajer har jag lyckats knäcka den med våld och hårt motstånd. De fall av kinkning jag haft med denna vajer har varit i samband med hårda bataljer med gädda eller sjunkna grenar.

Sammanfattningsvis:

+ En slitstark vajer som tål nötning bra.
+ Kinkar inte under de normala belastningar som betesfisk och fiskemetod utsätter den för. Kinkar dock lite när man haft rejäla drillar.

- Fransar sig lätt.
- Priset i förhållande till längd och dess kinktålighet om man jämför den med Drennan Esox Super Trace.

Drennan Soft Strand













Denna vajer är en mjuk och trevlig vajer, som dessutom har ett överdrag av någon form av nylonhölje eller liknande. Den är vad gäller följsamhet i paritet med ovan nämnda vajer. Den går dessutom alldeles utmärkt att knyta med en trevarvs-grinner. Men när man knyter vajer så ska man dra ihop dem genom att dra i knutens båda ändar och inte i exempelvis den krok som ska fästas och motsatt sida av knuten. Jag anser att denna vajer inte lämpar sig för att tvinnas då jag tycker det är svårt att få den rätta tätheten mellan varven i tvinningen och att jag upplever att den glider. Så länge denna vajer fiskas med flötmete så har jag inte tyckt att den kinkar sig vid enbart fisket. Däremot har den en tendens att, vid exempelvis bottenmete med sunken float paternoster och helicopter rig, tvinna sig och kinka. Även efter lätta drillar med fisk och tämligen lätta bottennapp eller att den på annat sätt utsätts för påfrestningar så kinkar den. Dock inte upplevt den som känslig för brott efter belastning. Fransar även denna upp sig lätt, till och med lättare än Darts 19-strand.

Sammanfattningsvis:

+ Mjuk och följsam vajer.
+ Går att knyta med bra resultat.
+Täckt med coating vilket bidrar till mindre nötningskänslighet.

- Kinkar lätt vid vissa metoder.
- Kinkar lätt oavsett storlek och kamp på/med gädda.
- Fransar sig lätt.

Drennan Esox Super 7 Pike Wire



Denna vajer upplever jag som tunn även i samma dragstyrka som de andra vajrarna. Kinktendensen är hög. Den kinkar sig vid fajter med fisk men den brukar inte bete sig konstigt vid vanligt fiske. Vid flötmetet liksom bottenmetet så fungerar den tillfredsställande gällandes kinkning. Trots allt kinkar den mest av de tre vajrar som hittills presenterats. Men denna vajer är å andra sidan grymt följsam vid en jämförelse av andra vajrar med samma dragstyrka. Kanske är denna vajer riktigt bra lämpad för jiggfiske eller annat fiske där man vill att ett bete ska ha mycket liv och kunna få röra sig så obehindrat som möjligt. Detta är något som jag tänkte kolla senare. Jag har märkt att den är känslig för nötning. Den har gått av vid mothugg även om den via optisk granskning sett bra ut, den har även givit med sig vid ordentliga bottennapp, vilket den är den enda vajer som har gjort av de jag testat. Detta är den vajer som jag har minst förtroende för av de jag fiskar med och som jag nog inte kommer att använda till mete efter gädda mer.

Sammanfattningsvis:

+ Riktigt följsam och mjuk, den bästa av alla vajrar i testet avseende detta.
+ Lätt att göra tafsar av, till stor del tack vare dess följsamhet.
+ Är nog bra som tafsmaterial för jiggning med mera.

- Nötningskänslig
- Är för mjuk för mete enligt mig, alla fall med levande betesfisk. Möjlig att deadbait med statiskt fiskat bete inte gör att mjukheten är en nackdel, kanske snarare tvärtom.
- Kinkar sig toklätt, antagligen som en effekt av dess mjuk- och följsamhet.

Drennan Esox Super Trace Pike Wire



Denna vajer är en relativt ny bekantskap för mig. Men vilken bekant det blivit. Lite av ett flaggskepp av Drennans vajrar känns det som, alla fall när målet är en bra metevajer. Den är absolut inte följsam och mjuk, men detta vägs upp av andra och viktigare fördelar. Vajern är, i likhet med Drennan Soft Strand, täckt med någon form av nylonhölje eller av liknande material. Denna vajer går alldeles utmärkt att tvinna, vilket i min värld är grymt positivt. Det gör hela tafstillverkningsprocessen så mycket enklare. Trots att den har ett hölje så glider den inte och tvinningarna känns stabila. Den är även väldigt nötningstålig och jag har inte upptäckt att den försvagas av något som uppstår i en vanlig fiskesituation. Men, den absolut största förtjänsten denna vajer är i besittning av är dess motstånd mot kinkning. Jag har fiskat mycket med den på sistone och jag har både flöt- och bottenmetat med den, fått ordentliga bottennapp samt drillat gädda på över fjorton kilo på den och inget har fått den att kinka eller att vara i närheten av att gå av. Perfekt!!

Sammanfattningsvis:

+ Lätt att göra tafsar av, både med tvinning och crimps.
+ Försedd med hölje vilket gör att den är nötningstålig.
+ Verkar vara nästintill totalt kinkresistent.
+ Stark
+Fransar sig knappt, ett stort plus vid tillverkning av tafsar.

- Lite stel, vilket kanske kan påverka betespresentation negativt.

Detta var en genomgång av de tafsar som jag hittils mest använt till gäddmetet. Jag kommer att fylla på mer då och om jag hittar ytterligare tafsar som jag tycker är värda att recensera. Kommer även att fylla på med recensioner av material till gös- och abborrtafsar. Abborrtafsmaterial kommer att testas och recenseras i vår.

Vad har ni för favoriter? Kom gärna med input då jag hela tiden vill hitta nya material och infallsvinklar för att uppnå den ultimata betefiskpresentationen.

/Tobbe























Lite nyheter från de gångna månaderna

http://hd.se/astorp/2014/01/23/han-tog-sveriges-storsta-tanglake/

http://www.sydsvenskan.se/sverige/nu-trivs-laxarna-i-morrumsan-igen/

torsdag 13 mars 2014

Tobbe och Brännis på gäddfiske

Hallå!

Var ute en tur igen igår. Denna gång med båt.  Samma visa som dagarna innan, det vill säga fint väder och njutbara temperaturer.

Är tveksam till om gäddorna uppskattar vädret lika mycket dock. Dagen började med att Brännis plockade en välmående fisk på drygt 5,8 kilo,  kort därefter brände jag själv en fisk i drillen. Sedermera var dagen tröööög. En liten minisnipa hälsade på Brännis mört men vägrade att åka med till ovansidan.

Känns som att vädret har fått gäddorna till att bli fokuserade på lek. Plus att det skarpa ljus som varit den senaste tidens dagar kanske har fått dem skyggare. Men nu ska det bli lite sämre väder ett tag, det kanske får fisket att vända? Jag avslutar rapporten med en bild på min fiskekamrats fisk.



tisdag 11 mars 2014

En dags gäddmete i ån

Hej!

Var ute vid ån idag för lite gäddmete med Frippe.  En riktigt skön och varm vårdag var det. I lä och i solen steg kröp temperaturen upp till 20 grader,  I love mikroklimat! Mycket stirr på  betesfisken var det, efter ett tag fick även Frippe dagens första fisk,  en sniphane.  Vi fördrev tiden och grillen kom fram,  gourmanden Frippe fixade till en riktig fin burgarmiddag. Jag som är van vid räkost och polarbröd var i sjunde himlen ;)




Trög dag men senaste på eftermiddagen fångade min fiskekamrat den andra fisken för dagen. En riktigt äcklig gädda med en stor böld över en ögat och en liten på sidan.  Såg lite ut som de bölder man sett på gäddor i skärgården. Vi valde att ta kål på fisken ifall det smittar. Så mycket mer hände inte men det vart en riktigt trevlig tur! Om någon fångar eller har fångat en liknande böldgädda i västra Skånes åar så lämna gärna en kommentar,  är intressant att se om det är något som är på väg hit.


måndag 10 mars 2014

Nu kulminerar fisket efter gädda...

De senaste dagarnas värme har bidragit till att jag fått sug på lite annat än gäddfiske. Men innan detta sker så har jag två dagars gäddjakt inbokat. Sen i veckan ska jag även se till att komma iväg för att hitta lite betesfisk, både till gädda och abborre. Vädret känns verkligen abborrigt nu! Fan vad jag älskar predatorfiske.

Dagens fiske blev inget att tala om. Sillen visade sig vara räkor, och det tycker inte jag är särskilt hett för gädda. Tack för det Artur ;)


söndag 9 mars 2014

Gäddfiske igen och igen

Hej igen!

Imorgon ska jag fanimej ut igen. Det är mycket nu. Men i morgon är det klubbvattnet som gäller. Jag tänkte se om gäddorna där är i någon vettig lekkondition. Jag ser turen dessutom som en möjlighet till att förkovra mig lite i deadbait fiske, eller mete med dött bete, som jag hellre kallar det. Min tanke är att fiska med en bottenmetad sill samt ett aktivt flötmete med samma betestyp.

Hade varit roligt att fånga en 5-6 kilos fisk på denna metod. Min enda erfarenhet av detta fiske är från i höstas då fick en liten snipa på nämnda metod. Så det kan ju bara bli bättre!

/T

onsdag 5 mars 2014

Lax och öringsnyheter

Nya regler gällandes laxfiske i väst. Kanske man kan få uppleva storlax i Lagan och Rönneå:)

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skarpta-regler-for-laxfiske-i-vast_3329254.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20140305

Men öringspremiären var väl godkänd i ån, alla fall enligt Helsingborgs Dagblad;

http://hd.se/angelholm/2014/03/01/en-valbesokt-premiar-gav-napp/

Gäddjakten 2.0, tempot sänktes...

... Idag blankades och bommades det å det grövsta. Inte ens stirr på betesfisken. Provade två platser men lika trögt på båda. Nu kom jag ner på jorden igen och det brutalt :) Det var åtminstone två till som jag vet var ute varav den ena har fångat tre det sista jag hörde. Men jag är nog med igen inom kort. Ha det! /Tobbe

tisdag 4 mars 2014

Gäddjakten fortsätter med resultat

Hallå igen!

Även denna dag gick i gäddans tecken. Redan i morse när jag vaknade kändes det, trots klyschigheten bra, goda väderleksrapporter och det kändes som om det skulle kunna ge  något. Stack hemifrån vid sex och var vid vattnet sju. Kommer fram till den plats jag valt ut för mitt fiske och den ser riktigt inbjudande ut. Riggar snabbt mina bottenmete som ska tjäna mig under dagen, slår upp parasollet och stolen samt agnar med några riktigt fina idar.

Lägger ut betena och det dröjer inte länge innan de börjar stirra runt. Ska det bli ännu en sådan dag med gädda inne på platsen som skrämmer betena men som inte behagar hugga? Sitter och nästan slumrar till när jag följer spötopparnas dans som framkallas av idarnas stress. Några försiktiga toner från nappalarmen hörs. Jag tänker att det nog bara var betesfisken som drog lite i linan. Men ganska direkt flyger hangern upp och slår med en ljudlig klang mot banksticken i samband med att linan lossnar ur densamma. Ett fint run följer, fisken går utåt i ån. Jag väntar en stund, blir osäker på grund av mina bommar på sistone, väntar ett litet ögonblick till och gör mothugg. En kort sekund känner jag något som kan härledas till en gädda innan tacklet formligen flyger mot mig. Betesfisk borta och en missad gädda, fan!

Sätter mig ner och funderar över vad jag ska göra. Bestämmer mig då för att göra några nya tafsar med tre stycken trekrokar, detta då betesfiskarna jag är i halvkilosklassen och över. Lägger ut på nytt, lite mindre optimistisk då jag tänker att om gäddan blivit stungen av kroken så har den med all säkerhet dragit öronen åt sig. Men, inte långt efter utlägg kommer nästa pipande. Ytterligare ett run ut i ån. Krokar och nu äntligen fast fisk. En ganska lam fajt, fisken gjorde inte så mycket mer än trugade med sin tyngd samt några huvudskak. Den kommer in mot mig och håven, då ser jag, den är stor, måste vara en tia. Håvar och känner fy fan va gött! När jag tar i håvarmarna för att lyfta upp fisken på mattan känner jag att det är bra tyngd i den. Tar en titt ner och ser att det är en riktig sugga, kort och rund. Tror nästan att det kan vara nytt PB, mitt gamla och fotfarande gällande är 15,1 kilo. Nollar vågen med vågsäcken, mäter gäddan (116 cm längd, 63 cm omkrets) och slajdar in den och lyfter. Siffrorna pendlar mellan 14,22 och 14,32, bestämmer därför vikten till 14,22. Ohhh....!!! Gött!!!

Ups, nästa problem. Har inte systemkameran med och ingen som kan fota. Vad gör jag då? Säckar fisken under tiden jag ringer några samtal, ingen kan komma inom rimlig tid. Så jag tar beslutet, att lägga fisken på säcken och mattan med snusdosa och en 1,5 liters petflaska som referens och därefter drar jag av några suddiga bilder. Bilderna blev verkligen inte bra men jag känner att beslutet var det rätta. Hellre se fisken simma hem i oskatt skick än att klydda runt med säckning en längre tid och dylikt. Simmade hem nöjt gjorde hon också, madamen.

Fiskar sedan vidare. Bränner en skaplig fisk precis framför mig innan jag ska föra fram håven samt missar ett till hugg. En händelsrik och riktigt inutavhelvetesjävla najs dag :) Det är detta man sitter och huttrar och nöter för. Hoppas alla som har och inte har tagit en 10 + gädda kommer att få göra det. Det är riktigt mäktiga fiskar.

Bifogar tre riktiga debakelbilder så att ni får skåda det lilla miraklet. Jag tycker att man trots kvalitén kan få en bra känsla för fiskens size.



Imorgon är det dags för nästa pass!

Ha det!

/Tobbe

Get Adobe Flash player
Photo Gallery by QuickGallery.com

söndag 2 mars 2014

Lite gäddspekulationer mitt i gäddjakten

Har nu haft ett segt fiske de senaste passen. Sitter här hemma och funderar över vad jag kommit fram till under mina bompass. Att reflektera och analysera mina bompass eller för den delen även de framgångsrika passen är något jag brukar göra.

Under mina fisken har det varit rejäla stirr på mina betesfiskar från och till, och videolänken nedan visar varför jag tror de uppvisat detta beteende. Kolla hur förtvivlat sarven simmar och rycker för att komma iväg från sin baneman. Jag är fullt och fast övertygad om att det har varit en del gäddor (eller kanske bara en men finare) inne på min fiskeplats.

http://www.youtube.com/watch?v=x9WIX_mvL54

Det intressanta är att det efter stirren på mina betesfiskar verkar som om de har dött, de är totalt inaktiva. Kan det vara så att de spelar döda likt sarven i filmen? I detta fall verkar det dock ha funkat för betesfisken då gäddan lallar vidare.

Det verkar som om inte de rätta vibbarna för att utlösa gäddas hugg förekom i detta fall. Kan ju vara så att mina betesfiskar inte triggat de gäddor som jag haft vid mina platser tillräckligt mycket eller att de likt i filmen lyckats med sitt "speladödspratt"?

De är oberäkneliga, de däringa gäddorna, lika tröga och sega som de är ibland lika rakt på är de även då och då. Kolla här;

http://www.youtube.com/watch?v=pGlL-sBCvQM

Jag tvivlar som sagt inte på att jag fiskar på rätt plats och att det finns fina gäddor närheten. För tillfället brottas jag mest med tankar kring om jag fiskar med rätt riggar och metoder. Vädermässigt har det sett bra ut med milt väder och moderata vindar, så där är nog inte problemet. I mitt aktuella vatten har det dock enligt andra varit trögt för dem med. Vattnet är fortfarande kallt och har inte värmts upp avsevärt mycket under denna gäddsatsning som nu går in på sin tredje vecka (jag har inte fiskat varje dag dessa tre veckor men några dagar på per vecka). När jag mätte vattentempen första gången låg den på tre grader och nu senast jag var ute hade den inte ökat med mer än en halv till en grad mer, beroende på plats. Vattennivån är bra och vattnet är även klart. På några av mina platser har det dock varit rätt strömt så det har varit svårt att presentera ett bete på det sätt jag velat.

Nu är det inte så att jag brukar hiva upp gäddor direkt, utan det går många bompass på per fisk. Jag kommer trots mina tvivel nöta vidare på mina utvalda platser och med mina favoritmetoder. Nu när vattentempen stiger och vi kommer längre och längre in i Mars så närmar vi oss också gäddleken. Detta gör förhoppningsvis också mina möjligheter att fånga en fisk i bra kondition lite större.

Jag får se vad kommande vecka har att erbjuda mig i gäddväg. Jag är optimistisk och tror på mitt fiske, bara det brukar ju vara en viktig faktor. Att tro på det man gör och att spendera tid på det man tror på upplever jag som ett framgångsrecept inom det mesta av fiske som jag bedriver och har bedrivit. Så med detta skrivet och sagt så hoppas jag att jag kan återkomma med lite goda nyheter (i alla fall för mig ;) ) i den kommande veckan.

Ha det!

/T